tel. nummer (+31) (0)26 7502450
(+31) (0)6 46432547
 

Opleiding Professioneel Trainer

 

 


Trainersopleidingen

De Academie voor Innovatief Trainen start in september weer met 3 opleidingen tot trainer. Op 1 en 22 september starten de opleidingen die werken met keuzemodules. Op 8 september start de opleiding met een vast trainingsprogramma. Deze opleiding bestaat uit 6 weekenden.
 

Trainersopleiding met vast programma

 • za 8 en zo 9 sept (Basisdagen)
 • za 6 en zo 7 okt (Innovatief Denken en Trainen met Creatieve Middelen)
 • za 20 okt en zo 21 oktober (Trainen met het Enneagram en Transformerend Trainen / Systemisch Werken)
 • vr 16 – zo 18 nov: Weekend Inspireren kun je Leren in Bant (let op: start is op vrijdagavond 16 nov)
 • za 24 nov – wo 28 nov: 4 dagen Grensverleggend Trainen in Marrakech (optioneel)
 • vr 7 - zo 9 dec: Eindexamenweekend in Bant

Hieronder vind je alle verdere info.


Opleiding Professioneel Trainer

De Opleiding Professioneel Trainer van de Academie is op dit moment de meest toonaangevende opleiding op dit gebied in Nederland. Je leert er de basisvaardigheden van trainen en je leert er interactief, patroondoorberekend, vernieuwend en verdiepend trainen.

De opleiding is er met name op gericht om jouw specifieke talent als trainer te ontdekken en je eigen stijl van trainen te ontwikkelen. Je leert allerlei tools, nieuwe creatieve denktechnieken en creatieve middelen om mensen op een interactieve, vernieuwende manier te trainen en/of te begeleiden bij veranderings- en transformatieprocessen en bij innovatieve trajecten of reorganisaties.

Kortom je leert nieuwe manieren om mensen in beweging te krijgen. Om deel te nemen aan deze trainersopleiding moet je wel bereid zijn om oude denkpatronen los te laten en een nieuwe visie op trainen te ontwikkelen.
 

Resultaat van de opleiding

 • je bent in staat mensen in beweging te zetten en te begeleiden bij veranderings-processen; 
 • je hebt een nieuwe visie op trainen en coachen ontwikkeld;
 • je kent veel interactieve werkvormen en bent in staat hiermee te improviseren;
 • je kent je eigen passie, je kracht en je talenten en hebt ontdekt wat jouw stijl van trainen is;
 • je hebt kennis van groepsprocessen en energieën, weet hoe je omgaat met weerstand en onverwachte interventies;
 • je bent in staat je eigen trainingen en workshops te ontwerpen en te ontwikkelen;
 • je hebt praktijkervaring opgedaan op de werkvloer bij een groot trainingsbureau. Je kent hierdoor de nieuwste ontwikkelingen en trends;
 • je hebt je eigen trainingsworkshop ontwikkeld en neergezet (en kunt deze eventueel al komend jaar in de markt gaan zetten)
 • je kunt gecertificeerd worden bij SPOTCER, één van de grootste beroepsorganisaties en netwerken voor trainers en coachen.
   

De onderdelen van de Trainersopleiding


1. Basisopleiding

Deze bestaat uit:

 • 2 Basistrainersdagen in Arnhem (za 8 en zo 9 sept)
 • Weekend Inspireren kun je Leren in Bant (16 t/m 18 nov)

2. de Bouwstenen

Dit deel van de opleiding bestaat uit diverse gespecialiseerde Bouwstenen (zie info hieronder).

3. Afsluiting (maken van een eigen workshop en het examen)

Als afsluiting van je opleiding maak je - alleen of samen met iemand anders - een eigen workshop. Hierbij krijg je een begeleider van de Academie, die dit proces ondersteunt. In december wordt de opleiding afgesloten op het InspiratieFestival (7 t/m 9 december). Je verblijft dan 3 dagen in Bant, waarvan tijdens de laatste 2 dagen alle eindexamenworkshops gepresenteerd worden op het InspiratieFestival. Een Festival waar honderden bezoekers komen en jij jouw workshop in de praktijk mag neerzetten als eindexamenproject. 

 

De Basistrainersdagen

De opleiding start met 2 Basistrainersdagen op za 8 en zo 9 september. Tijdens deze Basisdagen besteden we aandacht aan je persoonlijke competentieprofiel, aan je visie, aan je missie en aan je trainingsdoelen. Verder gaan we aan de slag met basistrainersvaardigheden: hoe zet je mensen in beweging, hoe maak je een training interactief, hoe bouw je een sessie op, hoe ga je om met weerstand tijdens veranderingsprocessen en welke nieuwe interactieve werkvormen kun je daarbij gebruiken? Hoe ontwikkel je een eigen stijl van trainen, wat is innovatief trainen en waar liggen je persoonlijke talenten en kwaliteiten als trainer en hoe kun je die maximaal benutten?
 

Weekend Inspireren kun je Leren

In dit weekend van vrijdagavond 16 t/m zondagmiddag 18 november in Bant leer je hoe je zelf een workshop kunt maken. En je gaat dit samen met anderen ook daadwerkelijk in praktijk brengen. Je krijgt hulp en begeleiding van professionele trainers om je eigen workshop te bedenken, zelf nieuwe werkvormen neer te zetten en om een inspirerende impactvolle workshop te ontwerpen en uit te voeren. Dit is een zeer leerzaam weekend waarin je geconfronteerd wordt met de praktijk. Je leert niet alleen hoe je een workshop op moet opbouwen en in moet vullen, maar je leert ook hoe energie werkt en hoe jij voor de groep staat.
Voor dit weekend in Bant worden extra verblijfskosten € 75 per dag in rekening gebracht. Dit bedrag is incl. eten en drinken.
 

Bouwstenen vast programma

De trainersopleidingen die op 1 en 22 september en met keuzemodules werken zitten vol. Wij hebben wel nog plaats op de Trainersopleiding met het vaste programma. Hierin zijn de volgende bouwstenen opgenomen:

 • za 6 en zo 7 okt (Innovatief Denken en Trainen met Creatieve Middelen)
 • za 20 okt en zo 21 oktober (Trainen met het Enneagram en Transformerend Trainen / Systemisch Werken)
 • za 24 nov – wo 28 nov: 4 dagen Grensverleggend Trainen in Marrakech (optioneel)

De inhoud van deze modules zijn hetzelfde als die van trainersopleiding met keuzemodules. Een inhoudelijke uitleg van de bouwstenen vind je hieronder.
 


Inhoud van de Bouwstenen

1. Innovatief Denken (za 6 oktober)

In dit blok leer je de basisprincipes van Creatief Denken en een aantal concrete tools om out of the box en buiten de gebaande paden te denken. We werken daarbij met de TotalBrainBox-methode, een manier van Creatief Denken die we zelf ontwikkeld hebben en in 2009 door de Universiteit van Twente is gecertificeerd. De methode kent meer dan 100 verschillende tools. Je leert in dit blok een aantal breed inzetbare denktechnieken, waarmee je direct patroon doorbrekend kan denken en veel nieuwe ideeën kan genereren, waar je anders niet op zou komen.

2. Trainen met Creatieve Middelen (zo 7 oktober)

In dit profielblok leer je hoe je als trainer interactieve, creatieve media kunt integreren binnen trainingen. Er wordt gewerkt met verschillende creatieve werkvormen zoals bijv. beelddenken, kunst, kleuren, schilderen, tekenen, muziek, film, fotografie, theater, koken en andere creatieve vormen, die een trainings of coachingssessie kunnen verrijken en die je in kunt zetten om creatieve output te stimuleren. Je leert in dit blok hoe en wanneer je creatieve sessies kunt inzetten binnen je trainingen en welke werkvormen je hierbij kunt gebruiken.

3. Werken met het Enneagram + Enneagram-diner (za 20 oktober)

Het Enneagram is een eeuwenoud diagnostisch instrument. Men kan het Enneagram gebruiken om het zelfinzicht te vergroten. Het systeem is met name in deze tijd doeltreffend voor het in kaart brengen van de menselijke verhoudingen, vooral in werksituaties. De afgelopen jaren hebben dan ook duizenden leidinggevenden over de hele wereld het Enneagram herontdekt als een zeer waardevol management instrument. 

Het Enneagram is zeer praktisch hanteerbaar bij het nemen van beslissingen, het vormen en managen van teams, het voeren van evaluatiegesprekken, het coachen van mensen, het begrijpen en het oplossen van problemen en misverstanden op de werkvloer. Kennis hebben van het Enneagram is zeer waardevol als je werkzaam bent als trainer. 
De dag eindigt met het grote Enneagramdiner waar we tijdens een feestelijk diner op een ludieke manier kennismaken met de 9 types van het Enneagram, die in een theater act worden uitgebeeld.

4. Transformerend Trainen en Systemisch Werken (za 21 oktober)

Op deze dag gaan wij aan de slag met de vraag: wat is transformeren? We maken een begin met het werken met Opstellingen (Systemisch Werken) om patronen helder te krijgen en te kunnen transformeren. Je leert hoe je als trainer opstellingen kan gebruiken bij het oplossen van tal van problemen (tussen personen onderling en ook binnen organisaties), maar ook hoe je systemisch werk kunt inzetten om persoonlijke blokkades helder te krijgen en te transformeren. Oude gedragspatronen doorbreken om denken, voelen en handelen op één lijn te brengen, zijn de eerste stappen in een transformatieproces. Zowel individuen als organisaties merken in de loop der jaren dat ze herhaaldelijk tegen dezelfde problemen aanlopen. Een individu of zelfs een hele organisatie kan zonder het te beseffen verstrikt raken in de patronen van het organisatiesysteem.

5. Grensverleggend Trainen Marrakech (za 24 - wo 28 november)

Degenen die dat willen kunnen een extra bouwsteen Grensverleggend Trainen bijboeken. In deze bouwsteen gaan we onze horizon verbreden en letterlijk en figuurlijk over de grens. We vliegen naar Marrakech, voeren gesprekken in het vliegtuig en komen aan in de stad van de Sprookjes van 1001 Nacht. Een trainingsmodule voor iedereen die wil weten of wonderen bestaan. Hoe maakbaar is het leven? Wat is transformerend trainen? Wat krijg je mee uit je verleden, je afkomst en je cultuur? Hoe geef je van daaruit creatief vorm aan je eigen leven? 
Een uitdagende, inspirerende module waarin transformerend en inspirerend trainen een belangrijke rol spelen. Voor mensen die iets bijzonders mee willen maken, ervarend willen leren en willen trainen op één van de meest inspirende plaatsen op aarde. 
Tijdens je verblijf in Marrakech slaap je in een Riad midden in de Oude Stad. Er is een mooi dakterras met uitzicht op het Atlasgebergte, heerlijke plekken om gesprekken te voeren en ruime slaapkamers met eigen badkamer. 
De vliegreis naar Marrakech moet je zelf betalen en zelf boeken, maar neem voor je de vlucht boekt nog even contact met ons op, want we vliegen gezamenlijk vanuit Eindhoven.  Niet inbegrepen in deze module zijn de verblijfskosten van € 75 per dag. Dit bedrag is incl. verblijf en eten.Oefendag en Examen

Tijdens het weekend van 7 t/m 9 december is er op vrijdag 7 december een oefendag voor het eindexamen dat op zaterdag 8 en zondag 9 december op het InspiratieFestival in Bant plaatsvindt. Tijdens dit Festival doe je examen met een eigen korte workshop die je zelf of samen met iemand maakt en daar gaat geven. Hierbij krijg je van ons een persoonlijke begeleider, die je helpt om de workshop neer te zetten. Aan het einde van het Festival op 9 december krijg je je certificaat waarmee je direct als trainer aan de slag kan. 

Voor dit weekend in Bant worden extra verblijfskosten € 75 per dag in rekening gebracht. Dit bedrag is incl. eten en drinken. 

 

Algemene info


Studiebelasting

Om een erkend diploma te krijgen, heb je 55 lesuren nodig. Deze opleiding omvat 60 lesuren, zodat je hiermee voldoende lesuren hebt en je diploma ook erkend wordt door beroepsorganisatie SPOTCER. Extra voordeel van deze beroepsopleiding boven andere opleidingen is, dat je ook de mogelijkheid krijgt om stage op de werkvloer te lopen bij grote bedrijven (bij trainingsbureau Inspiration Company).

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is gratis en wordt op de eerste dag van de opleiding verstrekt. Na het goed afleggen van het eindexamen, ontvang je een certificaat van de Academie voor Innovatief Trainen. Het certificaat van de Academie voor Innovatief Trainen is de laatste jaren erg in trek, omdat trainers afgestudeerd aan de opleiding zeer gewild zijn, met name bij het begeleiden van veranderingsprocessen, innovatieve processen en het ontwikkelen van nieuwe creatieve ideeën.

Herkansing

Een examenpoging mag eventueel 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. De studiebelasting van deze opleiding is in totaal ong. 75 uur (incl. alle opleidingsdagen en het voorbereiden van de eindexamenworkshop aan het einde van de opleiding).

Stages

Het is mogelijk voor de deelnemers van deze opleiding om een aantal dagdelen praktijkstage te lopen op de werkvloer. De Academie regelt deze stages met trainingsbureau Inspiration Company.

Coaching

Ook is het mogelijk om dit jaar persoonlijk gecoacht te worden. Je krijgt dan een professionele coach waarmee je elke 6 weken een gesprek voert. Coachinggesprekken zijn gericht op het behalen van de door jou gewenste doelen. Een vaste professionele coach, gedurende de opleiding kost € 500.- 
 

Locatie en lestijden

De basisdag en alle Bouwstenen van deze opleiding vinden plaats in onze InspiratieKamers te Arnhem, behalve natuurlijk de module Grensverleggend Trainen in Marrakech. De beide weekenden (Inspireren kun je Leren en het InspiratieFestival vinden plaats in Bant. De lesdagen in Arnhem zijn van 10:00 - 13:00 uur en van 14:00 - 17:00 uur.
 

Certificering

Behalve dat wij als Academie gecertificeerd zijn bij de CRKBO zijn wij als Academie ook aangesloten bij de beroepsorganisatiebij SPOTCER. Deze beroepsorganisatie certificeert niet alleen onze diploma’s, maar biedt ook de gelegenheid aan afgestudeerden om deel uit te maken van een landelijk netwerk waarop je je kan profileren om gevonden te worden door nieuwe klanten.


Kosten

Je betaalt voor deze Trainersopleiding:

 • € 3.450.-. als je de opleiding zelf betaalt of ZZP-er bent (je hoeft dan geen BTW te betalen, omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn).
 • € 3.950.-. (excl. BTW), als je werkgever of een instantie de opleiding betaalt. 

Al het lesmateriaal en alle reis- en verblijfskosten tijdens de dagen in het buitenland (logies, eten en drinken) zijn bij de prijs inbeprepen, maar niet de vliegtickets.

Vergoeding scholing

Veelal worden de kosten voor deze opleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.
 

Inschrijven

Om je in te schrijven voor deze opleiding klik je op Inschrijven Trainersopleiding en vul je het formulier in. Na je inschrijving krijg je automatisch een email van ons met een link om je aanmelding te bevestigen. Daarna ontvang je de definitieve bevestiging van je inschrijving. 
 

Advies? Bel 06-42898548

Je kunt je telefonisch of per mail inschrijven voor deze opleiding, maar mocht je nog vragen hebben dan kun je ook een gesprek aanvragen. Wil je meer informatie of wil je weten of deze training voor jou geschikt is, dan kun je bellen met één van onze opleidingsadviseurs, tel: 06-42898548. De adviesgesprekken zijn kosteloos en geheel vrijblijvend. Wel moet je een adviesgesprek even aanvragen door hier te klikken. 

Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen. Je wordt dan gebeld door één van onze adviseurs.
 


Website Academie

Voor info over deze trainersopleiding kunt u ook kijken op de website van de Academie voor Innovatief Trainen. Klik hiervoor op: Trainersopleiding.

 

Aantal deelnemers: 8 - 15 personen
Duur: 16 dagen
Kosten: € 3450
Opleiding Professioneel Trainer